"It’s really clear that the most precious resource we all have is time" – Steve Jobs
Aika on meille ihmisille rajallisin resurssimme. Paradoksaalisesti meillä on nyt enemmän vapaa-aikaa kuin koskaan ennen, mutta sitä tuntuu kuitenkin olevan aina liian vähän.
Yksi tähän tunteeseen vaikuttava tekijä voi olla, että nykypäivän tietotyössä tyypillistä on se, että työasiat seuraavat mielessä vapaa-ajallekin. Se on luonnollista. Kun ennen pystyi painamaan tehtaan oven kiinni ja jättämään työt sinne, ei tietotyössä aivoja voi noin vain kääntää off-asentoon kotiin tullessa, vaan ajatukset pyörivät missä milloinkin ja aivomme tuovat tietoisuuteemme tärkeäksi kokemiaan asioita, välittämättä siitä missä juuri sillä hetkellä olemme.
Aiheeseen liittyen on tehty tutkimusta. Eräässä tutkimuksessa kehotettiin toista ryhmää ajattelemaan jääkarhua ja toista ajattelemaan ihan mitä vaan paitsi jääkarhua. Arvaatteko kumpi ryhmä lopulta ajatteli jääkarhua?
Sanotaan, että sen saat mitä et halua – se pätee myös tässä. Kun laitat johonkin asiaan energiaa, se voimistuu, ja mitä vahvemmin vastustelet jonkin asian ajattelemista, sitä ahkerammin aivosi pyrkivät tuomaan asian tietoisuuteesi.
Voit kokeilla itse:
Anna mielesi ajatella mitä vain, mutta älä ajattele hillomunkkia. Älä ajattele sitä miltä se tuoksuu, älä sitä miltä se maistuu. Älä varsinkaan ajattele sitä miltä munkin päällä oleva sokeri tuntuu kielen päällä tai kuinka se narskuu hampaissa. Äläkä ajattele sitä, miltä maistuu, kun puraiset munkkia ja löydät hillokohdan.
Miten sujui?
Miten tämä kaikki liittyy aikaan?
Voimme käyttää aikamme vastustellen, tai yrittää olla hieman armollisempia itsellemme ja ajatuksillemme. Ajatuksia tulee ja menee. Jos mieleen putkahtaa jokin tärkeältä tuntuva asia, sen voi kirjata ylös, jotta aivojen ei tarvitse jatkuvasti muistuttaa siitä. Näin voi olla helpompi keskittyä siihen, missä kullakin hetkellä on.
Joko olet kokeillut ainutlaatuista Sparky®-sovellusta työarjen tueksi itsensä ja tiimin johtamiseen?
Saat apua Sparkysta muun muassa kun tavoitteenasi on:
● uupuvien yksilöiden tunnistaminen ajoissa,
● työpäiväkokemuksen tekeminen näkyväksi,
● yksilöllisempi vuorovaikutus tiimin kesken,
● esihenkilöiden auttaminen vuorovaikutuksen johtamisessa,
● tiimin motivoitumisen tukeminen ja suorituskyvyn parantaminen,
● psykologisesti turvallisen yrityskulttuurin luominen ja kannattavuuden parantaminen.
Lue lisää Sparkysta täällä ja varaa ilmainen tapaaminen kanssamme.
Mikäli haluatte kokeilla Sparkya testitunnuksilla, voit myös soittaa suoraan tai laittaa viestiä Veeralle tai Vernerille:
Veera Orava, valmennus & asiakkaat, 050 355 7881, veera@sparky.fi
Verneri Wirenius, bisnespsykologi, 040 821 4824, verneri@sparky.fi
Comments