top of page
  • Writer's pictureAnna Savolainen

Mielen filtterit, joiden läpi maailmaa katsotaan 

Oletko koskaan pohtinut, millaisten silmälasien läpi maailmaa katselet? Tai millaiset silmälasit sillä vieressä istuvalla kollegalla on, kun hän suhtautuu asioihin niin eri tavalla? Jokaisella meistä on nenällämme erilaiset lasit, joiden läpi maailmaa katselemme. 


Havainnollistan asiaa pienen harjoituksen kautta: Katso hetki blogin kuvaa. Mitä sinä näet kuvassa? 


Ehkä huomaat synkän meren, ehkä pilvisen taivaan ja sillan. Taustalla näkyy pilvenpiirtäjiä.  Jos kysyisin saman kysymyksen kollegaltasi, ehkä hän mainitsisi ensimmäisenä jalkapallokentän ja pohtisi, onko peli jo pelattu vai vasta alkamassa. Kolmas huomaa autot ja taksit ja pohtii, onko kyseessä aamu vai iltapäiväruuhka, kun on niin hektistä. 


Kolme erilaista havaintoa. Ja kuinka paljon vielä jäi huomaamatta? 


Tämä lyhyt harjoitus havainnollistaa hyvin sitä, miten eri vinkkelistä kukin meistä maailmaa katselee. Omat filtterimme pohjautuvat menneisiin kokemuksiimme, ajatuksiimme ja uskomuksiimme. Ärsykkeet ovat samoja kaikille, mutta vain pieni osa niistä tulee tietoiseen mieleemme. Se mitä emme yleensä huomaa on omat silmälasimme, joiden läpi maailmaa katsomme. 


Näiden läpi katselemme myös itseämme sekä arjen vuorovaikutustilanteita. Kussakin tilanteessa on siis vähintään kahdet erilaiset silmälasit ja siksi tulkinta samasta tilanteesta voi olla hyvin erilainen. Hyvä vuorovaikutus lähtee siksi aina sen tunnistamisesta, että jokainen tulee tilanteeseen eri lähtökohdista.


Tämän ymmärryksen kautta voimme rakentaa toimivaa yhteistyötä myös haastavissa tilanteissa. 


 

Anna Savolainen | Valmentaja, konsultti & kehittäjä | KTM | Partner 


Anna on Generoin suurennuslasi ja systematiikan valtiatar. Annan tunnistat lämpimästä hymystä ja muiden huomioinnista. Anna tarkkailee tilanteita sekä ihmisiä ja huomaa yksityiskohtia, joista muut kaasuttelevat ohi. Hän tunnistaa nopeasti oleellisen ja puuttuu rohkeasti epäkohtiin. Anna on Generoin systemaattinen järjenääni ja toimeenpanon mestari, joka pitää rattaat pyörimässä. 


p. 050 381 6613 | anna.savolainen@generoi.fi | LinkedIn 

Comments


bottom of page